Czym jest finger food?

Współczesny rynek kulinarny dokonuje ciągłych transformacji, szukając ciągle to nowych możliwości do zaistnienia na rynku gastronomicznym. Przewagę na rynku gastronomicznym można uzyskać nie tylko wybierając rodzaj serwowanej kuchni, wystrój wnętrza, ale także ze względu na specjalne przeznaczenie danej żywności lub przybory ręczne potrzebne do konsumpcji danego pożywienia. Jeszcze niedawno, nikt nie spodziewał by się, że na popularności zyska nurt, który uznaje jedzenie za najlepsze w formie jedzenia rękami.

Finger food i sytuacje gastronomiczne

finger food catering warszawaIstnieją kultury, w których spożywanie posiłków rękami jest umocowane tradycyjnie i większość współczesnych posiłków, zarówno w domach, jak i w restauracjach jest spożywana bez konieczności używania sztućców. Tego typu kultury wciąż znajdują się w Afryce, np. w Etiopii oraz w Ameryce Południowej. W wielu kulturach jedzenie rękami jest obecne powszechnie w posiłkach jedzonych poza domem i jest to jeden z głównych wyznaczników różnicy pomiędzy jedzeniem w domu i jedzeniem poza domem. Taka sytuacja ma miejsce np. w Japonii. W Polsce i w krajach kultury Zachodu istnieje nurt w cateringu określany mianem finger food. Dosłownie można to przetłumaczyć jako jedzenie palcami, ale dosłownie określa wszelką żywność jedzoną rękami. W cateringu jest to nurt, który preferuje przygotowywanie posiłków, które można zjeść rękami. W zakres takich dań wchodzą np. przystawki, kanapki, korki, kawałki dań mącznych i mięsnych z dipami, czy owoce morza z dipami. Tego typu dania zawdzięczają swoją popularność temu, że tego typu danie można zjeść na stojąco, bez względu na okoliczność, bez konieczności gospodarowania miejsca do jedzenia w postaci stołu, stąd idealnie nadają się one do luźnych sytuacji towarzyskich i dlatego coraz większą popularnością cieszy się finger food catering Warszawa to miejsce, które jest polską stolicą bankietów, imprez firmowych i okolicznościowych dla wielu organizacji i przedsiębiorstw. Dzięki temu jest to najlepsze w Polsce miejsce zbytu dla tego typu usług gastronomicznych.

Opisane powyżej dania idealnie nadają się na wszelkiego rodzaju bankiety, imprezy z anturażem rozrywkowym, gdzie jednym z sensów tego typu imprezy jest nieskrępowany ruch towarzyski, rozmowy, interesy załatwiane podczas wieczoru przy muzyce i dobrym jedzeniu. Tego typu przekąskę można wziąć w ręce i poruszać się bez ryzyka, że zostaniemy wystawieni na niezrozumienie audytorium lub na ubrudzenie swojej odzieży. Finger food jest ekonomiczniejszą i tańszą alternatywą na różne okazje.

Top