Czym wyróżnia się idealna krajalnica do chleba?

 

Wybierając meble do kuchni zazwyczaj stawiamy na najbardziej praktyczne rozwiązania. Długo też zastanawiamy się jaki sprzęt wybrać, tak by był on bezpieczny, ale również spełniał nasze wymagania. Urządzaniem, które może ułatwić nam przygotowywanie posiłków w kuchni jest krajalnica. Jej największym plusem jest to, że nie musimy używać jej wyłącznie do krojenia chleba. Dobrze sprawdza się również przy serach, owocach czy wędlinach.

Jak wybrać idealną krajalnicę?

wytrzymałe noże do krajalnic do chlebaPrzede wszystkim musimy zdecydować gdzie chcemy postawić naszą krajalnice. Mamy do wyboru wiele opcji, ponieważ oprócz tych wolnostojących, na rynku dostępne są również takie, które możemy umieścić w szafce bądź szufladzie. Wybór tutaj należy do nas. Najważniejsze żeby dobrze się nam z niej korzystało. Krajalnice możemy również podzielić na mechaniczne i elektryczne. Pierwsze z nich są bardzo proste w obsłudze, nie wymagają podłączenia do prądu i są dokładniejsze niż nóż. Drugie z nich jak sama nazwa wskazuje, żeby działać potrzebują prądu. Przy wyborze idealnej dla nas krajalnicy powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na ostrze. Naszą uwagę powinien przykuć materiał, z którego są robione. Na rynku spotkamy najczęściej noże tytanowe, bądź nierdzewne. Dobrze jeśli będzie ono hartowane, ponieważ to je utrwali i sprawi, że stanie się odporniejsze na działania zewnętrzne. Wytrzymałe noże do krajalnic do chleba mogą być ząbkowane bądź gładkie. W związku z tym przy zakupie powinniśmy skupić się na tym, co będziemy nimi kroić. Choć najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w obydwa ostrza, które będziemy mogli wymieniać, w zależności od naszych potrzeb. Naszej uwadze nie powinien również umknąć materiał, z którego wykonywane są krajalnice. Korpus i podajnik przy sprzęcie przeznaczonym do użytku domowego zazwyczaj będą wykonane z plastiku. Sprawi to, że będą łatwiejsze do przenoszenia. Warto również zaopatrzyć się w ochraniacz na place, który będzie mógł pełnić rolę dociskacza i ułatwi krojenie. Kolejną rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę jest grubość krojenia. Zazwyczaj jesteśmy w stanie to regulować, za pomocą specjalnego pokrętła. W domowych krajalnicach będziemy mogli pokroić plastry, które będą mierzyć od 15 do 20 milimetrów.

Przed kupnem krajalnicy warto przeczytać wszystkie informacje, które możemy znaleźć, tak by w sklepie nic nas nie zaskoczyło. Musimy pamiętać również o wszystkich dodatkach, które firmy mogą nam zaoferować, czyli tacki, osłony, antypoślizgowe nóżki czy chociażby ostrzałki do noża. Dobrze jest również wymierzyć miejsce w naszej kuchni, w którym chcemy postawić daną krajalnice, tak byśmy nie mieli problemu z jej używaniem.