Historia usług cateringowych

Działalność jaką jest catering polega na świadczeniu usług gastronomicznych w miejscach odległych lub miejscach takich jak hotel, szpital, pub, samolot, statek wycieczkowy, park, studio filmowe, miejsce rozrywki lub imprezy. Jednymi z najwcześniejszych i najważniejszych usług cateringowych świadczonych w Stanach Zjednoczonych był bal w Filadelfii w 1778 r. zorganizowany przez Cezara Cranshella z okazji odejścia brytyjskiego generała Williama Howe’a.

Obszary działalności usług cateringowych

popularne usługi cateringowe w ŁodziDziałalność gastronomiczna zaczęła tworzyć się około 1820 r., skupiając się w Filadelfii, stając się poważnym i dochodowym biznesem. Wczesna branża gastronomiczna założona została przez Afroamerykanów. Robert Bogle uznawany jest za „twórcę gastronomii”. W 1840 r. powstało drugie pokolenie filadelfijskich gastronomów, którzy zaczęli łączyć swoją działalność gastronomiczną z restauracjami, których byli właścicielami. Powszechne używanie słowa „gastronomia” pojawiło się w latach 80. XIX w., kiedy to lokalne katalogi zaczęły wymieniać liczne punkty gastronomiczne. W latach trzydziestych XX wieku Związek Radziecki, tworząc prostsze menu, w ramach polityki kolektywizacyjnej rozpoczął rozwój państwowych publicznych zakładów gastronomicznych. W czasie II wojny światowej wprowadzono system reglamentacji, a ludzie przyzwyczaili się do gastronomii publicznej. Po II wojnie światowej wielu biznesmenów przyjęło gastronomię jako alternatywny sposób utrzymania się w biznesie po wojnie. Do lat 60. ubiegłego wieku domowe jedzenie zostało przejęte przez publiczne placówki gastronomiczne. W latach 2000. coraz większą popularność zaczęły zdobywać usługi osobistego szefa kuchni. Jak wynika z danych American Time Use Survey, przeprowadzonego przez US Bureau of Labor Statistics, osoby w wieku 15-24 lat spędzały codziennie zaledwie 11-17 minut na przygotowywaniu posiłków i sprzątaniu w latach 2006-2016. Mobilna firma cateringowa, oferująca m.in. popularne usługi cateringowe w Łodzi, serwuje żywność bezpośrednio z pojazdu, wózka lub ciężarówki, które zostały do tego celu zaprojektowane.

Mobilny Catering jest powszechny podczas imprez plenerowych, takich jak koncerty oraz w miejscach pracy i dzielnicach biznesowych w centrum miasta. Obszary działalności usług cateringowych obejmują zaopatrzenie stołówek i kuchni stołówkowych, catering podczas dużych imprez oraz zapewnienie obsługi imprez. Inne obszary działalności to linie lotnicze (posiłki lotnicze), restauracje kolejowe lub oferty takie jak posiłki na kółkach.