Nowoczesne chłodnictwo spożywcze

W czasach minionych, funkcję chłodzenia żywności zastępowały różne inne techniki jej przechowywania. Dzięki pasteryzacji, suszeniu czy wędzeniu udało się przechować duże ilości jedzenia, a co za tym idzie uniknąć głodu w miesiącach zimowych. Jednak z biegiem lat ludność mogła wykształcić wiele technik chłodzenia żywności, aż doszliśmy do nowoczesnych metod, które wykorzystują chłodziarki, lodówki czy zamrażarki. Dzięki nim możliwe jest sprzedawanie wielu produktów wrażliwych na temperaturę, takich jak nabiał.

Nowoczesne i wydajne chłodnictwo w branży spożywczej

chłodnictwo żywnościChłodzenie żywności to podstawowy sposób na zahamowanie rozwoju drobnoustrojów, które powodują szybkie psucie się żywności. Chłodnictwo żywności może zatem pozwolić na przechowywanie produktów mlecznych, nabiału czy napojów, które mogłyby zepsuć się, kiedy byłyby przechowywane w nieodpowiednich warunkach. Dzięki chłodnictwu żywnościowemu możliwe było także rozwinięcie transportu żywności, który funkcjonuje od dawna w wielu gospodarkach światowych. Chłodnie montowane są na samochodach, które dostarczają żywność do hurtowni i sklepów. Dzięki temu, że w tym łańcuchu logistycznym możliwe było zastosowanie systemów chłodniczych, znacznie wydłużył się czas, w jakim może być składowana żywność lubiąca chłodne warunki. Dlatego logistyka spożywcza produktów nabiałowych przyczyniła się do ich wzrostu sprzedaży oraz w dużej mierze wyeliminowała problem przedwczesnego psucia się żywności. Mimo że chłodnictwo nie zabija mikroorganizmów, a jedynie spowalnia ich rozrost, może w dużej mierze przedłużyć przydatność do spożycia wielu produktów. Oprócz nabiału, na schładzaniu zyskują także niektóre napoje, takie jak piwo niepasteryzowane czy napoje o krótkim terminie do spożycia spowodowanym brakiem pasteryzacji. Chłodnie spożywcze w magazynach mają stale kontrolowaną temperaturę, w jakiej składowana jest żywność. Najważniejszym aspektem, jaki musi zostać zachowany na każdym etapie łańcucha dostaw żywności, jest ciągłość temperatur, która nie może zostać przerwana, gdyż grozi to zepsuciem żywności.

Chłodnictwo żywnościowe rozwija się niezwykle szybko w wielu krajach. Dzięki procedurom logistycznym, które mogą zostać dochowane podczas dostarczania żywności, możemy kupować produkty, które nie są w żadnej mierze dotknięte czynnikami, które mogą powodować ich psucie czy zmianę walorów smakowych. Nowoczesne przechowywanie żywności jest nadzorowane od startu do końca podróży, czyli półki sklepowej, na której spoczywa towar.