Poszukiwania odpowiednich rękawiczek jednorazowych

Zamierzałam niedługo otworzyć własny lokal gastronomiczny. Na razie byłam na etapie szkoleń i chłonęłam wiedzę, aby po otworzeniu restauracji nie popełnić żadnych błędów w jej prowadzeniu. Właśnie brałam udział w kursie o bezpieczeństwie i higienie pracy z żywnością. Prowadząca prowadziła wykład na temat zachowania higieny w kuchni i na sali restauracyjnej. Niektórzy trochę przysypiali, kiedy zaczęła mówić o rękawiczkach jednorazowych, ale mnie bardzo zainteresował ten temat. Wsłuchiwałam się w to o czym mówi.

Komfort pracy w rękawiczkach jednorazowych

Rękawiczki jednorazoweProwadząca szkolenie mówiła o tym, że rękawiczki jednorazowe bardzo mocno zwiększają komfort pracy. Dzięki ich stosowaniu zachowujemy większą higienę. Nie musimy non stop stać nad zlewem i myć rąk, choć oczywiście stosowanie rękawiczek nie zwalnia nas z tego obowiązku. Takie rękawiczki są niezwykle wygodne. Najlepsze pod tym względem są jednorazowe rękawiczki lateksowe. Są one hipoalergiczne i nie podrażniają skóry. Dodatkowo można wybrać model, który od wewnątrz jest posypany specjalnym pudrem, który zapobiega poceniu się dłoni. Rękawiczki lateksowe są bardzo wytrzymałe i trwałe, co jest ważne w kuchni gdyż często posługujemy się w niej ostrymi narzędziami. Jednocześnie takie rękawiczki idealnie przylegają do skóry, dzięki czemu nie ma większych problemów z tym, aby wykonywać w nich prace manualne. Bardzo łatwo się zdejmuje i zakłada, dzięki czemu możemy pracować szybko i w komfortowych, a przede wszystkim higienicznych warunkach. Są one oburęczne, dlatego nie musimy zwracać uwagi na to, na którą rękę je zakładami. Zazwyczaj kupuje się je w dużych kilkuset sztukowych opakowaniach, które wystarcza na długo. Są tanie i łatwo dostępne. Przy zakupie należy tylko zwrócić uwagę, aby były one atestowane przez instytut żywieniowy, to znaczy aby były dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością. W restauracjach i lokalach gastronomicznych można korzystać tylko z takich rękawiczek z atestem.

Zakupiłam na próbę tego typu rękawiczki. Okazały się bardzo wygodne i praktyczne. Są niezwykle cienkie, dlatego w żaden sposób nie utrudniają pracy manualnej w kuchni. Poza tym są rozciągliwe i wytrzymałe. Zaczęłam je stosować nawet w przypadku domowej kuchni, a do swojego lokalu gastronomicznego od razu zamówiłam duży komplet tego typu rękawiczek jednorazowych. Byłam z nich niezwykle zadowolona. Ułatwiają zarówno komfort pracy w kuchni, jak i dzięki nim można zachować wszelkie procedury bezpieczeństwa i higieny pracy z żywnością. 

Top