Samodzielne ozonowanie w domu

Jeszcze do niedawna ozonowanie większości z nas kojarzyło się ze specjalistycznymi firmami zajmującymi się odkażaniem pomieszczeń. W tym celu wykorzystują one profesjonalne ozonatory o dużej mocy, które mogą być stosowane tylko przez wykwalifikowane osoby w specjalnych kombinezonach ochronnych. Obecnie ozonatory mają znacznie szersze zastosowanie i jest ich wiele rodzajów na rynku.

Czy generator ozonu jest bezpieczny?

ozonowanie owoców i warzyw w domuSpora część ludzi przywiązuje dużą wagę do dezynfekowania pomieszczeń, w których przebywają, gdyż uważają, że jedyne źródło zagrożeń. Jednak nic bardziej mylnego, ponieważ także żywność może być dla nas niebezpieczne. Wynika to z faktu, że producenci często dodają do niej szkodliwe substancje, które mogą być dla nas groźne. Hodowcy zwierząt podają im antybiotyki, aby były silniejsze i nie chorowały, ale przez to ludzie spożywają ich mięso z pozostałościami stosowanych środków farmakologicznych. Zawsze na końcu łańcucha są ludzie, którzy często są bezbronni wobec takich praktyk, ponieważ nie są świadomi zagrożenia. Na szczęście możemy się samodzielnie przed nim chronić stosując generator ozonu. Jest to niewielkie urządzenie, które wytwarza czysty ozon będący silnym środkiem aseptycznym oraz trujących, przez co może być stosowany do odkażania żywności, wody czy pomieszczeń. Oczywiście musi być stosowany zgodnie z zaleceniami producenta, aby skutecznie działał i nie zagrażał naszemu zdrowiu. Ozonowanie owoców i warzyw w domu jest coraz popularniejszym zabiegiem, ponieważ pozwala szybko i skutecznie pozbyć się z owoców oraz ich powierzchni pestycydów, pleśni, grzybów i groźnych bakterii i wirusów. Wystarczy produkty włożyć do pojemnika wypełnionego wodą i wsadzić do niej rurkę ozonatora ze specjalną końcówką. Długość ozonowania powinna być dostosowana do odkażanych produktów i może wynosić od kilku do nawet kilkudziesięciu minut. Po upływie czasu produkty będą gotowe do spożycia. To zdecydowanie prostszy i szybszy sposób na odkażanie żywności niż domowe metody.

W obecnych czasach ozonator może się stać nieodzownym urządzeniem w każdej kuchni, gdyż zapewni nam i naszej rodzinie zdrową i bezpieczną żywność. Jego zakup to inwestycja od pięciuset do nawet dwóch tysięcy złotych, ale takie urządzenie będzie nam służyć przez wiele lat. Korzyści płynące z jego stosowania są ogromne, dlatego lepiej nie oszczędzać na naszym zdrowiu. Ponadto ozonowane produkty mają znacznie dłuższą trwałość niż zwykła żywność, bo są wolne od drobnoustrojów odpowiadających za ich psucie.