Wszystko o oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki powstaje na skutek tłoczenia nasion czarnuszki siewnej. Olej z czarnuszki stosuje się m. in. w profilaktyce chorób i w kosmetyce. Co ciekawe, olej ten po raz pierwszy został wytłoczony ponad 3000 lat temu. Dzisiaj świętuje swój powrót do świetności, ponieważ na nowo odkrywa się jego cenne właściwości.

Na czym polega działanie oleju?

smaczny olej z czarnuszkiOlej z czarnuszki powstaje z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa). Sama czarnuszka rośnie na małych krzewach i ma białe lub fioletowe kwiaty. To w tych kwiatach znajdują się małe i dobroczynne nasionka. Najczęściej czarnuszkę można zaobserwować na terenie Europy Wschodniej, w Azji Zachodniej i na Bliskim Wschodzie. Zastosowanie oleju z czarnuszki jest bardzo szerokie. Olej z czarnuszki, a konkretnie zawarty w nim olejek eteryczny, ma w swoim składzie m. in. nigellon i tymochinon, dwie ważne z punktu widzenia alergików substancje. Tymochinon działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Blokuje także aktywność wywołującej reakcje alergiczne histaminy. Wykazano skuteczność oleju z czarnuszki w łagodzeniu objawów astmy, uczulenia na roztocza, a także – w mniejszym stopniu – u osób uczulonych na pyłki roślin. Olejek z czarnuszki zadziała także w przypadku kataru siennego, minimalizuje świst wydawany podczas oddechu i poprawia wydolność płuc. Skuteczność oleju z czarnuszki zbadano również pod kątem jego wpływu na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi, który stanowią czynnik rozwoju chorób serca. Przeprowadzono m. in. dwa badania. W pierwszym wzięło udział 90 kobiet z otyłością, w drugim – 72 osoby dorosłe z cukrzycą typu 2. Codziennie przez 8 do 12 tygodni podawano im sproszkowany olej z czarnuszki. Okazało się, że w obu grupach olej ten istotnie zmniejszył i poziom „złego” cholesterolu LDL, i cholesterolu w ogóle. Inne badanie miało na celu przyjrzenie się efektywności oleju z czarnuszki w obniżaniu ciśnienia. Zdrowym dorosłym osobom podawano więc dwa razy dziennie przez 8 tygodni pół łyżeczki oleju z czarnuszki. Znacznie obniżył o u tych osób poziom ciśnienia krwi, w porównaniu z grupą, która dostawała placebo. Warto jednak dodać, że choć wyniki badań są obiecujące, potrzebne są kolejne, potwierdzające optymalną dawkę, którą osoby chcące obniżyć cholesterol czy ciśnienie miałyby przyjmować. W jednym z badań 40 seniorom podawano dwa razy dziennie przez 9 tygodni 500 mg kapsułek zawierających sproszkowany olej z czarnuszki. Po suplementacji zaobserwowano u nich znaczną poprawę pamięci, koncentracji i funkcji poznawczych. Dlatego też smaczny olej z czarnuszki przypuszczalnie może zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera lub choroby Parkinsona, jednak i tu potrzebne są kolejne badania.

Olej z czarnuszki najlepiej przechowywać w lodówce. Należy go spożyć w ciąg 6 miesięcy od daty wytłoczenia podanej na butelce.  Nie ma wielu przeciwwskazań do stosowania oleju z czarnuszki. Osobami, które jednak nie powinny go przyjmować są kobiety w ciąży, ponieważ może on wpływać na zatrzymanie skurczów macicy. Nie zaleca się też stosowania olejku osobom z niedociśnieniem, ponieważ jedną z jego właściwości jest właśnie obniżanie ciśnienia.