Wykorzystanie suchego lodu do sprzątania

Ze względu na bardzo rygorystyczne przepisy dotyczące przechowywania żywności, jej producenci muszą zadbać o to, w jaki sposób jest ona magazynowana, a także zagwarantować, że nie będzie w niej substancji niebezpiecznych. Dlatego też tak istotne jest regularne i dokładne przeprowadzanie prac czyszczących magazynów. Pamiętać jednak trzeba o tym, że w większości przypadków nie można wtedy stosować silnych środków chemicznych, a także popularnych sposobów oczyszczania dużych powierzchni. Istnieją jednak firmy, które specjalizują się w sprzątaniu za pomocą suchego lodu.

Sprzątanie suchym lodem

sprzątanie hal magazynowych suchym lodemWłaściciele przedsiębiorstw zajmujących się przetwarzaniem żywności podlegają bardzo restrykcyjnym przepisom dotyczącym sposobów jej przechowywania. Dlatego też muszą wybierać sposoby oczyszczania, które nie tylko zapewnią odpowiedni efekt, ale przede wszystkim będą bezpieczne dla składowanych później towarów. Sprzątanie hal magazynowych suchym lodem spełnia obecnie te standardy. W przypadku żywności nie można stosować silnych środków chemicznych, ponieważ mogłyby wejść w reakcję z towarem i stanowić zagrożenie dla osób, które będą z nim miały później kontakt. Piaskowanie również odpada ze względu na to, że ścierniwo jest na tyle drobne, iż jego drobiny są obecne w przestrzeni magazynowej na długo po sprzątaniu. Mogłoby także dostać się do żywności, co dyskwalifikuje ją jako towar przeznaczony do sprzedaży lub dalszej obróbki. Suchy lód natomiast jest o wiele bezpieczniejszy niż oba te sposoby, dlatego stanowi obecnie jeden z najczęściej wybieranych środków do czyszczenia na terenach przedsiębiorstw. Za czyszczenie odpowiada wyspecjalizowana ekipa, która zabezpiecza przestrzeń i w sposób natryskowy oczyszcza wszystkie wymagające tego powierzchnie rozdrobnionym produktem w formie stałej. Po spełnieniu swojego zadania suchy lód zaczyna zmieniać stan skupienia na gazowy, nie pozostawia więc żadnych drobin. Czyszczenia takiego nie można jednak wykonać samodzielnie, wymaga ono bowiem użycia specjalistycznych maszyn.

Czyszczenie powierzchni magazynowych to wymagające i konieczne przedsięwzięcie. Zwłaszcza jeżeli sprzątaniu należy poddać obiekt, w którym przechowywana jest żywność. W takiej sytuacji wymagane jest zastosowanie specjalistycznych technik. Nie można więc użyć tradycyjnie wykorzystywanych w tym celu środków chemicznych o silnym działaniu oraz piaskowania. Dlatego też przedsiębiorcy wybierają zazwyczaj sprzątanie suchym lodem. Dzięki temu nie tylko uprawniają się o tym, że cała powierzchnia zostanie dokładnie sprzątnięta, ale też resztki suchego lodu nie korzystałam w magazynie i nie wejdą w kontakt z żywnością.