Zamgławiacze: niezbędne, aby utrzymać wilgotność w szklarni

Z reguły szklarnie są naturalnie wilgotne z powodu oddychania roślin, ale są chwile, kiedy trzeba wprowadzić więcej wilgoci, aby utrzymać poziom wilgotności wymagany do szybkiego wzrostu i optymalnego zdrowia tych roślin. Komercyjne szklarnie są w stanie monitorować i regulować wilgotność poprzez zaparowanie roślin w ustalonych odstępach czasu.

Jak używać zamgławiacza do szklarni

zamgławiacz do szklarniJeśli nie masz możliwości zautomatyzowanego systemu, możesz wypróbować kilka prostych technik w celu podniesienia wilgotności, na przykład zamontować zamgławiacz do szklarni. Umieść duże wiadra wody w szklarni. Gdy szklarnia ogrzewa się w ciągu dnia, woda wyparuje i zwiększy wilgotność. Regularnie czyść zbiornik wody, ponieważ może on sprzyjać rozwojowi glonów lub pleśni i może z łatwością stać się lęgowiskiem komarów i innych owadów. Krok 2: Codziennie używaj dużego zamgławiacza do ręcznego zraszania roślin. Zajmie to trochę czasu, w zależności od liczby posiadanych roślin, ale zwiększy wilgotność w szklarni i zapewni poszczególnym roślinom świeżą wodę, aby pobudzić wzrost. Umieść rośliny na żwirowych tacach wypełnionych wodą. Gdy woda paruje od dołu, wilgoć wzrośnie do roślin powyżej, zapewniając wymaganą dodatkową wilgotność. Użyj małego nawilżacza lub chłodnego zamgławiacza do szklarni domowej, która jest zbyt sucha. Dodadzą one wilgoć do powietrza i zwiększą wilgotność. Podczas uprawy w szklarni wilgotność może stać się poważnym czynnikiem wpływającym na powodzenie uprawy. Z powodu gęstej roślinności upakowanej w ograniczonej, zamkniętej przestrzeni rośliny przenoszą wilgoć. Dlatego wielu rolników utrzymuje je na wysokim poziomie wilgotności. Najpierw należy sprecyzować, że jeśli chodzi o wilgotność, istotną dla hodowców szklarni jest wilgotność względna. Wilgotność względna (RH) jest wyrażona jako procent ilości pary wodnej obecnej w atmosferze w określonej temperaturze, w odniesieniu do ilości wilgoci, którą powietrze może optymalnie zatrzymać w tej temperaturze. Innymi słowy, wilgotność względna to ilość pary wodnej w powietrzu. Wilgotność należy kontrolować zgodnie z potrzebami różnych upraw. Z reguły, gdy powietrze ogrzewa się, rozszerza się i ma zdolność zatrzymywania większej ilości pary.

W miarę ochładzania się powietrza jego objętość kurczy się, umożliwiając opadanie pary w postaci wody. Temperatura i wilgotność są skorelowane. Wraz ze wzrostem temperatury powietrza wilgotność względna maleje, chociaż ilość wilgoci pozostaje stała. Jest tak, ponieważ zdolność zatrzymywania wody w powietrzu podwaja się z każdym wzrostem temperatury.

Top